Aromatherapie

Wat is aromatherapie

Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Iedereen heeft weleens gehoord over het rustgevende effect van Lavendel. Geur is het enige zintuig dat rechtstreeks naar het limbisch systeem gaat. Veel lichaamsfuncties zoals spijsvertering, ademhaling, hormoonbalans, hartslag, bloeddruk, stressniveaus, pijnvermindering en geheugen kunnen worden geregeld via de verbinding tussen het limbisch systeem en andere delen van de hersenen en het lichaam. Het gebruik van etherische oliën via er aan te ruiken, heeft een effect op o.a. de gemoedstoestand. Het werkt opbeurend bij depressie, angst omzetten in helderheid en stress in rust. Maar ook bij andere klachten kan aromatherapie verlichten, zoals o.a. luchtwegklachten.

Aroma therapie

Hoe werkt aromatherapie

Ongeveer 22 seconden na het inhaleren van een etherische olie kan er al effect  plaatsvinden! Het directe effect dat geur kan hebben op de hypothalamus (regelt het hormoonsysteem) wil misschien zeggen waarom aromatherapie wordt beschouwd als een van de meest waardevolle hulpmiddel is bij de behandeling van stress- en angst gerelateerde aandoeningen, die kunnen worden gezien als een overbelasting van het sympathische zenuwstelsel. Na 2 minuten zit het in de bloedbaan en ongeveer 20 minuten later heeft het elke cel in het lichaam bereikt.

Aromatherapie zet ik alleen (indien nodig) in bij een Cranio Sacraal of APS behandeling. Ik gebruik aromatherapie als toevoeging, maar niet als therapie op zichzelf. Ik gebruik alleen biologische goedgekeurde (SKAL) oliën, die geschikt zijn voor therapeutisch gebruik.