Het zenuwstelsel

De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel, dat onder andere alle essentiële functies in het lichaam aanstuurt en coördineert. De hersenen regelen alles wat er in het lichaam gebeurt en wat het lichaam moet doen. Dankzij een netwerk van zenuwen dat over het hele lichaam is verspreid is, krijgen de hersenen informatie.  

Met een snelheid tot wel 180 km per uur, gaan de elektrische signalen door het lichaam via neuronen. Ze zorgen ervoor dat het paard (maar ook de mens) o.a. kan, lopen, warmte en kou kunnen voelen. Ze regelen de ademhaling, laten het hart kloppen en het bloed door de aderen stromen, ook als we slapen.


Neuronen zijn de fundamentele cellen van het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel wordt onderverdeeld in het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Alles buiten het centrale zenuwstelsel noemen we perifere zenuwstelsel. Het perifere zenuwstelsel bestaat uit motorische en sensibele zenuwen. Motorische zenuwen geven informatie van de hersenen aan de spieren door. Sensibele zenuwen geven zintuiglijke waarnemingen door aan de hersenen, zoals bijvoorbeeld warmte of kou. Het perifere zenuwstelsel vormt dus de verbinding tussen het centrale zenuwstelsel en het lichaam. Het zorgt ervoor dat informatie van de organen, zintuigen en spieren bij het centrale zenuwstelsel komt.

Het perifere zenuwstelsel bestaat weer uit het autonome (automatische) zenuwstelsel en het somatische (willekeurig) zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat de vitale lichaamsfuncties op gang blijven en goed op elkaar zijn afgestemd. Zo blijft het lichaam bijvoorbeeld ademen terwijl het slaapt. Het zijn lichaamsfuncties die werken op de ‘automatische piloot’.

Het somatische (willekeurig) zenuwstelsel speelt een hoofdrol in je gedrag en de interactie met de buitenwereld. Het is betrokken bij de bewuste handelingen in verband met de gebeurtenissen om je heen. De zintuigen sturen prikkels om de skeletspieren te activeren, bijvoorbeeld naar de halsspier om het hoofd te draaien, of om te lopen. Het staat onder de invloed van de wil en verzorgt bewuste reacties en reflexen.

Blog hoofdpijn bij paarden