Hoofpijn bij paarden

SCHUD JOUW PAARD MET HET HOOFD

Hiermee bedoel ik niet alleen continue, maar ook een enkele keer. Er wordt vaak aangenomen dat het paard niet voldoende, of mogelijk te grof is behandeld. Of misschien heeft hij gewoon een slechte dag, of vind hij het snoepje niet zo lekker, of wil hij gewoon niets te maken hebben met het trainingsplan van vandaag. Hoofdpijn is dan waarschijnlijk een oorzaak die de meeste mensen over het hoofd zien, wanneer hun paard met het hoofd schudt, Maar geloof het of niet, paarden kunnen net als wij mensen wel degelijk last van hoofdpijn hebben.

Wat veroorzaakt de hoofdpijn:

Hoofdpijn kan een reactie zijn op onder meer meningitis (hersenvliesontsteking), een abces of een tumor. Maar dit zijn gelukkig uitzonderingen. Vaak is hoofdpijn de oorzaak van een ongeval dat leidt tot een schadeletsel aan het hoofd. Het is belangrijk om te onthouden, dat je misschien helemaal niet weet dat er iets is gebeurd. Het paard is misschien gevallen, door een ander paard geschopt, door de vorige eigenaar op het hoofd geslagen, heeft aan het halster gehangen, of heeft zijn hoofd gestoten tegen het dak van de trailer enz, zonder dat je er ooit iets van gemerkt hebt. Een klassieke oorzaak voor paardenhoofdpijn is verminderde beweging in de eerste nekwervel, de Atlas. Chronisch strakke pollspieren (het gebied achter de oren waar het kopstuk ligt en waar het paard de zijwaartse buiging inzet) als gevolg van trainingsproblemen of andere soorten stress kunnen ook de boosdoener zijn, net als kaak-, tand- en bijholteproblemen. Ook kunnen hormonen net als tijdens de vrouwelijke cyclus net zoveel invloed hebben op merries als bij vrouwen. Bloedsuikeronevenwichtigheden kunnen een andere trigger zijn, vooral wanneer voedingsschema’s meer zijn ontworpen voor het gemak van de verzorger dan de behoeften van het paard, dat door evolutie is ontworpen om bijna constant te eten.

headshaking

Symptomen om op te letten:

Net als mensen kunnen paarden hoofdpijn van verschillende vormen ervaren. Als de pijn mild is, kan deze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. De toestand kan, af en toe zijn, maar ook constant. En om het nog moeilijker te maken, kan de persoonlijkheid van een paard grote invloed hebben op hoe duidelijk hij de pijn uitdrukt. Net zoals bij mensen zal het ene paard eerder pijn laten zien, dan het andere paard.

De volgende symptomen kan een goede reden zijn om hoofdpijn te vermoeden:

 • Paard zijn ogen staan niet op een symetrische lijn.
 • Neusgaten staan niet symetrisch
 • Bezorgde blik in en rond zijn ogen, of scheve blik
 • Het paard wilt niet graag op het hoofd of bij zijn nek worden aangeraakt.
 • Overreactie op bewegingen in zijn omgeving of in de nabijheid van zijn hoofd
 • Legt oren plat als je hem benaderd
 • Laat niet makkelijk zijn hoofdstel, halster of vliegenmasker aandoen
 • Heeft een scheve of bezorgde blik in of rond de ogen
 • Knippert regelmatig, vooral tijdens het verplaatsen
 • Stoot zich vaker
 • Is niet zoals anders tijdens de training, vertoont verzet enz
 • Vertoont prikkelbaarheid, zoals een hengstige merrie

Cranio sacraal therapie:

Cranio Sacraal therapie is een goede therapie om hoofdpijn op te lossen, kies voor een gediplomeerde Cranio Sacraal therapeut die minimaal 1 jaar een HBO opleiding heeft gevolgd bij een erkend onderwijsinstelling die voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen. Cranio Sacraal therapie heeft een goede invloed op de schedel en de zenuwen die er lopen. Vaak zijn er door trauma’s/blokkakes veel spanningen en
te weinig ruimte, wat vervolgens hoofdpijn veroorzaakt. Cranio Sacraal therapie zorgt voor ontspanning, zorgt voor goede doorstroming (verbetering van celcommunicatie) en meer ruimte, daardoor worden blokkades opgeheven. Ook krijgt het immuunsysteem een flinke boost, waardoor het zelfgenezende vermogen wordt geactiveerd.

Blog headshaking bij paarden

 

cranio sacraal therapie

Enkele tips om hoofdpijn te voorkomen:

 • Minimaal 1 per jaar naar de tandarts, zo nodig vaker.
 • Zorg voor een goedpassend hoofdstel. En doe de neusriem niet te strak, daardoor kunnen er kaakproblemen en druk op de zenuwen ontstaan die ook hoofdpijn kunnen veroorzaken.
 • Zelfs een niet goedpassende deken, heeft de neiging om te verschuiven en kunnen druk uitoefenen rond de schouder, waardoor de bloedsomloop wordt belemmerd en spierspanning wordt veroorzaakt, deze spanning kan uitstralen naar het hoofdgebied.
 • Eten vanaf de grond in plaats van verhoogde voerbakken het vermindert niet alleen de kans op slokdarmverstopping, maar helpt ook de nekspieren te strekken en soepel te houden.
 • Weidegang en sociaal contact vermindert het stressniveau, dus minder kans op hoofdpijn.