Ervaringen

Ydille (merrie)

Het springpaard van mijn dierenarts werd getraind op een trainingsstal. Het ging helemaal niet goed met het paard, daarom heeft ze haar paard terug naar huis gehaald. Haar paard was mager geworden en zat heel arm in haar bespiering. Ze deed raar met haar mond (tong optrekken) en gooide haar hoofd omhoog tijdens het rijden. Rechts wilde ze geen contact aannemen en links was ze heel sterk. Ook haar hals wilde ze ook niet ontspannen. Bij haar lendenen was heel veel spanning. Er zaten ook een aantal blokkades in haar rug. Omdat ze zelf dierenarts is heeft ze natuurlijk haar paard uitgebreid onderzocht, maar niets kunnen vinden, ook de tandarts kon niets vinden. En uiteindelijk ook niets te zien op de röntgenfoto’s. Het paard haar springcarriere was waarschijnlijk ten einde. Ze wist dat ik Cranio Sacraal therapeut ben en na een gesprek ben ik begonnen met het paard te behandelen.

Na de eerste behandeling, kreeg ik een bericht dat ze had gereden. Ze nam het contact op rechts weer aan en liep hierdoor meer op twee teugels. Ook liet ze in stap en draf haar hals mooi recht naar beneden vallen (ontspanning). Voorheen bouwde ze veel spanning op tijdens het rijden. Wel was ze wat sterk in de galop.

Toen ik aankwam voor de tweede behandeling en vroeg hoe het ging, vertelde de dierenarts (eigenaar paard), dat het super goed ging. Ze vertelde dat het probleem met de tong helemaal weg was! Ook kon de mond weer verder open met geeuwen. Een kennis had met vol verbazing aan de kant met een grote glimlach gestaan. Dit hadden ze beiden niet verwacht! Wat fijn, dat ik zulk dankbaar werk mag doen! Je zag duidelijk dat het paard “losser” in zijn vel zat. Ook zijn blik was meer ontspannen. Ik heb de tweede behandeling ook uitgebreid haar achterhand behandeld. Ze was heel open tijdens de tweede behandeling. Na de behandeling zag je al gelijk dat ze meer uit haar schouder liep en meer paslengte had. De dierenarts hoorde het gelijk, dat ze anders liep met weg stappen.

Ik vraag altijd na een behandeling via een apje hoe het gaat. De galop ging beter, ze had meer balans beiderzijds. Ook was het haar opgevallen dat ze van achteren losser was, ook tijdens het draven. Tijdens het voeren bokte ze naar andere paarden en dat had ze nog nooit gezien van haar. Met haar mond ging het ook nog steeds goed.

Bij aankomst voor de derde behandeling, was ik zeer verbaasd. Het leek wel of ik een ander paard zag. Haar bespiering was veel mooier, ze was ronder en ook haar hals was meer ontwikkeld. Ik heb tijdens de derde behandeling het hele lichaam nog eens goed behandeld. De dierenarts was zeer tevreden over de behandelingen en ook over hoe haar lichaam zich ontwikkeld had de afgelopen weken.

Toen ik een week na de derde behandeling een apje stuurde om te vragen hoe het ging, kreeg ik te horen dat ze haar had laten los springen! Ze had er zin in en ook had ze veel meer achterbeen gebruik. Ze was duidelijk enthousiast, dat ook de derde behandeling nog zoveel had gebracht.

Vervolgens kreeg 3 oktober het volgende berichtje:

Behandeling Cranio Sacraal therapie paard

Nu staat Ydille in training bij een amazone die op Olympisch niveau heeft gesprongen. Iets wat de dierenarts eigenlijk niet meer had verwacht. Ze doet het zo goed, dat het nog wel eens het toppaard van de amazone kan worden! Ik vind het fijn, dat ik hier aan heb kunnen meewerken. Ik vind het fijn, dat mijn dierenarts open staat voor alternatieve therapieën. Daarom vind ik haar ook zo’n fijne dierenarts. Ik wil haar bij deze dan ook nogmaals bedanken in het vertrouwen in mij. Ik wens haar samen met Ydille veel geluk in de toekomst! En ik zal Ydille zeker in de gaten houden.

Ydille met Angelique na de Cranio Sacraal behandelingen.

Faith (merrie)

Faith wordt dressuur/receatief gereden. Bij haar vorige eigenaresse is ze met de Parelli methode getraind. Hierdoor lijkt het of Faith zichzelf heeft verloren en niet helemaal meer paard kan zijn. Ongevraagd laat ze haar kunstjes zien. Gelukkig heeft ze al veel dingen afgeleerd. Faith kan best wel gespannen zijn tijdens een buitenrit en haar vorige eigenaresse had de eigenaar verteld beter niet met andere paarden op buitenrit te gaan. Het paard is best in haar zelf gekeerd en kan ook soms dominant zijn. De mest is wat aan de dunne kant. Met rijden houdt ze links vast, dit was al verbeterd. Voorheen hing ze echt in haar hand. Wijken voor het rechterbeen, vind ze moeilijk dan komt ze in weerstand. De bedoeling van de behandeling was om Faith meer ontspannen te krijgen en meer haarzelf te kunnen zijn.

Tijdens de observatie voor de eerste behandeling zag ik weinig hoofd/hals beweging. Rechtsom was de heup strak, dit komt overeen met het rijtechnische verhaal van de eigenaresse.  Ze doet haar ding tijdens de observatie in beweging, maar toonde eigenlijk een beetje futloos (in zichzelf gekeerd). Faith liet tijdens de behandeling veel releases zien. Ik kon haar goed behandelen, ondanks dat ze volgens haar eigenaresse eenkennig is.

Na de eerste behandeling de eigenaresse geapt om te vragen hoe het met Faith ging. De mest was iets beter geworden, maar nog niet wat het moet zijn. De eerste dagen was ze wat afstandelijker, maar daarna weer normaal. Ze had nog niet gereden, dus daar kon ze niet veel over vertellen. Wel vond ze haar meer ontspannen. Het viel haar op dat de ogen en neus meer op een lijn staan. Faith had inderdaad spanning op het hoofd. Als de ogen en neusgaten niet op één lijn staan, zit er spanning op de schedel. Hierdoor kan het zijn dat het paard hoofdpijn ervaart.

Toen ik aankwam voor de tweede behandeling vond ik Faith toch niet helemaal ontspannen uit haar ogen kijken, wel was er meer hoofd/hals beweging. Ook was ze er veel meer bij met haar aandacht tijdens het bewegen. Ze liet zich wel weer goed behandelen. Maar ze ging soms heel diep in de ontspanning en dan in één keer schrok ze van de ontspanning, om vervolgens weer te ontspannen.

Na de tweede behandeling kreeg ik als reactie van de eigenaresse, dat Faith veel was veranderd, ook in haar lichaam. Veel meer ontspanning. Ook haar mest was verbeterd, dus het is zeer waarschijnlijk dat de mest door de stress niet helemaal goed was. Haar dierenarts was het ook opgevallen dat haar uiterlijk was veranderd. Ik kreeg van haar de volgende foto. Ondanks dat de vorige eigenaresse haar niet had aanbevolen om met andere paarden een buitenrit te maken.

Wat fijn dat de eigenaresse weer een heerlijk ontspannen buitenrit kan maken, samen met andere paarden.

Ook tijdens de derde behandeling liet Faith zich goed behandelen. Haar lichaam is veel meer ontspannen en ook is er meer rust in haar hoofd. De eigenaresse vind haar veel veranderd. Ook de band tussen hun is sterker geworden. De volgende foto is van voor de eerste behandeling en na de derde behandeling.

Faith voor de eerste behandeling en na de derde Cranio Sacraal behandeling.

Joop (ruin)

Joop had last van dikke achterbenen en een dikke koker. Hij maakt zich sterk onder het rijden en houdt links vast en vindt de linker galop moeilijk. Zijn buik is wat opgeblazen. Joop is een vriendelijk paard, maar wel een binnenvetter. Hij kan soms eenkennig zijn en bouwt snel spanning op, ook op de spuitplaats. Joop mist zijn linkeroog. De eerste behandeling ging heel goed, In het begin was hij wel een beetje onwennig, maar als snel vond hij het heel ontspannen.

In week 1 en week 2 na de behandeling heb ik de eigenaresse geapt en gevraagd hoe het ging. Ik kreeg de volgende feedback van haar:

De volgende dag had Joop een hele natte stal, meer geplast dan anders. Zijn koker leek minder dik als normaal. Ook was haar opgevallen dat er minder lucht in zijn buik zat. Joop had tijdens de eerste keer longeren flinke pit en gaf een paar flinke bokken, wat zij normaal niet gewend is van hem. Tijdens het longeren was hij de hele tijd aan het kauwen geweest. Hij wilde ook tijdens het longeren alleen maar linksom, terwijl dat meestal andersom is. Meestal vind hij linksom galopperen moeilijk, maar die dag zat hij gelijk goed zonder gek gespring en” gestuiter”. De tweede keer met longeren was hij relaxt en wilde beide kanten op. Het viel de eigenaresse op dat nu ook de benen dunner waren, ook nu was hij tijdens het longeren aan het kauwen (wat hij anders nooit doet). Tijdens de eerste keer rijden voelde Joop een beetje “wiebelig”, net of hij opnieuw zijn balans moest leren vinden. Tijdens longeren springt hij goed aan in de linker galop. De koker was wel weer wat dikker geworden, maar de benen duidelijk minder vocht. Ze vond het totaal beeld echt verbeterd.

De tweede behandeling viel mij tijdens de palpatie op, dat de spier (r. kant hals) al een stuk zachter was. Ook viel mij op dat zijn benen inderdaad dunner waren. Ik zag dat de puntjes na de 1ste observatie verbeterd waren, maar nog niet helemaal hoe het moet zijn en daarom heb ik besloten om op deze punten dieper in te gaan. Achterwaarts ging wel beter, minder wijdbeens. Door de feedback van de eigenaresse wist ik dat er al veel verbeterd was.

Na de tweede behandeling ook even via de app aan de eigenaresse gevraagd hoe het ging. Joop was tijdens het longeren heel relax en ontspannen. Zijn benen waren weer mooi dun en ook zijn koker was weer dunner. De eerste keer dat ze ging rijden na de behandeling was Joop in het begin wat gespannen. De instructrice had gezegd dat hij zijn balans achter moest zoeken. Aan het einde van de les zag het er goed uit. Dit was in de eerste week na de behandeling. Voor de rest  vond ze Joop in het geheel stuk meer ontspannen. Ook op de poetsplaats merkt ze dat hij veel relaxter staat.

Na de derde behandeling was de reactie van de eigenaresse: Joop was na de derde behandeling zo ontspannen geweest dat hij niet reageerde als iemand hem riep. Dit is niet normaal voor Joop, aangezien hij altijd bij de tralies staat als er iemand binnenkomt. Haar stalgenoot maakte zich zo ongerust en had een filmpje gemaakt om de eigenaresse op de hoogte te stellen. Deze diepe ontspanning is een goed teken, want dan wordt het zelfgenezende vermogen aangesproken. Joop liep tijdens het rijden lekker over zijn rug en was heel ontspannen (ondanks de storm). Ook deed hij zijn achterhand goed onder de massa zetten en ze vond dat hij zijn passen beter af maakte. Zijn benen en koker blijven ook mooi dun. De eigenaresse is zeer tevreden over de Cranio Sacraal behandelingen.

Voor en na de Cranio Sacraal behandelingen. Let ook op de oogopslag.

Lorain (merrie)

Lorain is een 26 jarige dravers merrie. Ze is stijf en heeft vocht bij haar pees en bij haar spronggewricht. Stelling naar rechts een beetje verzet . En ze houdt vast op rechts. Ze kan zich ook sterk maken tijdens het rijden.

Na de eerste behandeling is Lorain veel losser in haar lijf. De eigenaresse voelde ook duidelijk verschil tijdens het rijden. Ook kwam ze minder stijf haar stal uit.

Na de tweede behandeling kreeg ik van de eigenaresse deze foto’s door gestuurd:

Voor de behandeling
Na de Cranio Sacraal behandeling behandeling

 

Winston (ruin)

Winston kan veel spanning opbouwen in zijn lijf en zijn ooglijn staat niet symmetrisch. Hierdoor kan het zijn dat Winston hoofdpijn heeft.

Een week na de behandeling kreeg ik een app terug van de eigenaar. Winston was veel ontspannen geweest tijdens het rijden en hij was ook vrolijker op stal.

Voor en na de Cranio Sacraal behandeling

 

Legi (merrie)

Voor en na de Cranio Sacraal behandeling

 

Iwan (ruin)

Voor en na de APS therapie behandelingen:

Voor de behandeling. Het paard heeft duidelijk pijn.
Voor de APS behandelingen

Na 4 APS therapie behandelingen.Bailey (ruin)

Voor en na de 1ste behandeling.

Verandering houding na cranio sacraal behandeling
Na de tweede behandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zolga (merrie)

De “na” foto is zes uur na de behandeling gemaakt.

 

 

 

Faith (merrie)

 

Contact