Headshaking

Headshaking

Het woord zegt het al, het paard schudt met zijn hoofd heen en weer. Headshaking kent vele oorzaken zoals o.a. beknelde Trigeminus zenuw, Pollenallergie (hooikoorts), kaak en tandproblemen, aangezichtspijn, slecht passend zadel, bit, hoofdstel, strakke neusriem, pijnlijk rug, rijtechnische problemen, pijn in het gezicht, hoofdpijn, hoofd trauma (o.a. stoten of hangen) enz. Soms is er een oorzaak te vinden, zoals o.a. bijholte onsteking of kieswortelonsteking. Vaak wordt de nervus Trigeminus in verband gebracht met headshaking. De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genoemd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd, aan de hersenen. De nervus Trigeminus heeft ook vertakkingen naar het gebit. Het is daarom erg belangrijk om eerst het gebit na te laten kijken op ontstekingen, overgevoelige tanden ect.

Pollenallergie en headshaking

Soms is de klacht seizoensgebonden, zoals bij pollenallergie. Pollenallergie is een lichamelijke reactie op het stuifmeel van één of meerdere bomen, struiken, planten, grassen of bloemen. Normaal gesproken leveren deze stoffen geen probleem op, maar bij sommige paarden worden deze stoffen door het lichaam als ongewenste indringers en lichaamsvreemd beschouwd. De reactie kan vaak heel heftig zijn. Het lichaam gaat te veel van de antistof histamine aanmaken, waardoor de slijmvliezen geïrriteerd raken en opzwellen. Hierdoor komt er ook teveel spanning op de bindweefsel rondom de Ethmoid. De Ethmoid is een botje aan het einde van de neusingang, dat de functie als filter heeft. Het paard gaat met het hoofd heen en weer (headshaking) en heeft een brandend gevoel in zijn/haar neus, doet met zijn/haar neus schuren, proesten, snurken of snuiven. Soms slaan ze ook met de voorbenen naar de neus.  Het headshaken wordt vaak extra getriggerd door o.a. zonlicht, wind, regen, stress, beweging.

Behandelingen headshaking

Er zijn wel behandelingen voor headshaking, maar deze behandelingen slaan niet altijd aan. De behandelingen zijn er op gericht, om de prikkelinput te verminderen. Het doorsnijden van de n. Trigeminus of de n. Ethmoidalis. Een minder ingrijpende behandeling is de Equipens techniek, dat is Percutane electrische zenuwstimulatie. Deze behandeling wordt vaak gedaan bij mensen met aangezichtspijn. De techniek bestaat uit, dat er geleidende (stompe) naalden die onder echobegeleiding langs de trigeminuszenuw worden gelegd. Daarna wordt de zenuw gedurende 25 minuten met wisselende frequenties gestimuleerd via deze (stompe) naalden en dit wordt herhaald aan de andere zijde. Deze stimulatie zorgt ervoor dat de prikkelbaarheid van de zenuw wordt gereset. De behandeling moet in eerste instantie 3 tot 4 keer worden herhaald.

Cranio Sacraal therapie kan verlichting brengen en de klacht verminderen of zelfs ervoor zorgen dat het paard weer klachtenvrij wordt. Wilt u weten of Cranio Sacraal ook wat voor jouw paard kan betekenen, neem dan op via het contactformulier.