Cranio Sacraal

Wat is het Cranio sacrale systeem

Het Cranio Sacrale systeem is een circulatie systeem. Het Cranio Sacrale systeem heeft de hersenen als pomp, zoals het vaatstelsel het hart als pomp heeft en het ademhalingsstelsel de longen als pomp heeft. Het hersenvocht circuleert vanaf de hersenen tot aan het heiligbeen. Het is een beweging die intrekt, uitzet onwillekeurig maar wel met een zekere regelmaat. Je kan het ritme vergelijken met eb en vloed. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Het is daarom van groot belang dat het hersenvocht goed kan doorstromen.

Bindweefsel

De Cranio Sacraal therapeut bekijkt het  lichaam en geest als één geheel. Het bindweefsel speelt hierbij ook een grote rol. Het bindweefsel (fascia) heeft contact met elk ander systeem van het lichaam. Het is net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen. Blokkades in het bindweefsel kunnen o.a. bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zo’n beperking in het bindweefsel ontstaat o.a. fysieke oorzaken, zoals trauma, problemen in organen, verkeerde belasting, operaties, emotionele blokkades of door chemische oorzaken, zoals voedingsstoornissen, hormonale invloeden enz.

Trauma’s zowel fysiek als emotioneel kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. Het bindweefsel verliest zijn elasticiteit rondom de spieren, organen en de meridianen. De energie zal hierdoor stagneren. Zenuwencellen kunnen niet meer optimaal samen communiceren, waardoor er weer extra klachten kunnen ontstaan. Het hebben van soepel bindweefsel is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezond en soepel bindweefsel functioneert het lichaam beter!

Hoe werkt Cranio sacraal therapie

Door middel van manuele technieken, zal de Cranio Sacraal therapeut spanningen wegnemen, zodat blokkades kunnen oplossen. Hierdoor zal het lichaam ontladen, dit is zichtbaar door o.a. geeuwen, zuchten, slikken, trillen enz. Je ziet het lichaam in de ontspanning komen. Dit betekent dat het  parasympatische zenuwstelsel is gestimuleerd.  In deze fase wordt het zelf genezende vermogen aangesproken, waardoor het lichaam veel problemen zelf kan oplossen. Meer informatie over de behandeling?

Over mij

 

Meer info cranio sacraal therapie