Cranio Sacraal info

Wat is Cranio sacraal therapie

Cranio Sacraal Therapie (CST) is een behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie, ontdekt  door de Amerikaanse osteopaat W.G Sutherland. Cranio betekent schedel en Sacraal betekent heiligbeen. Doordat er opvallende resultaten werden behaald heeft het zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie.

Cranio sacrale systeem
Cranio sacrale systeem

Cranio komt van Cranium (hoofd – schedel) en Sacraal komt van Sacrum oftewel heiligbeen. Het gaat dus om het hele systeem tussen hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen.

Het Cranio Sacraal ritme wordt geregeld door een pompsysteem in de hersenen. Door dit ritme zetten de botten van de schedel uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd (ruimte), waarna het sacrum (heiligbeen) naar onder en vervolgens naar binnen roteert. We kunnen dit ritme zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Vanuit de hersenen worden allerlei signalen afgegeven, die door het centrale zenuwenstelsels naar de juiste plekken worden geleidt.

Het cranio sacrale hersenvocht zorgt o.a. voor voeding en de schoonmaak van het centrale zenuwstelsel.

Hoe werkt het Cranio sacraal systeem

Door het Cranio Sacraal systeem  loopt het hersenvocht. Het  hersenvocht gaat met een golfbeweging heen en weer in een gelijkmatige ritme (denk aan eb en vloed). Omdat alles in ons lichaam verbonden is door een netwerk van bindweefsel (fascia), wordt deze beweging als een golf voortgezet, die door het hele lichaam voelbaar is.

Het is daarom van groot belang dat het Cranio Sacraal ritme de ruimte heeft om goed te kunnen doorstromen, zodat de signalen vanuit de hersenen correct kunnen worden doorgegeven naar de juiste plaatsen in het lichaam.  Maar ook  vanuit het lichaam weer terug naar de hersenen. Als dit ritme verstoord wordt door blokkades (in het bindweefsel), dan kunnen er klachten ontstaan. Als deze blokkades niet tijdig worden opgelost, dan kunnen de klachten verergeren. De kans bestaat dat het paard om zichzelf te verlichten gaat compenseren, wat uiteindelijk kan zorgen voor nog meer klachten.

Door speciale manuele  technieken worden niet alleen de blokkades opgeheven (fascia release), maar ook wordt het parasympatische zenuwstelsel aangesproken. Het parasympatische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het zelf genezende vermogen wordt aangesproken en het lichaam is weer in staat om veel zelf op te lossen. 

“Het lichaam bestaat uit een netwerk van zenuwcellen dat met elkaar verbonden is. Hoe het lichaam functioneert en hoe het zich voelt wordt voor een belangrijk deel bepaald door de werking van dit netwerk van zenuwcellen.”

Fascia (bindweefsel)

bindweefsel
fascia (bindweefsel)

Fascia is het bindweefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascia is rijk aan zenuwen, bloedvaten en lymfevaten. Het bindweefsel staat ook in connectie met zowel het lichaam als geest en het cranio sacraal systeem. Deze zijn gelijktijdig met elkaar verbonden ze geven beiden informatie aan elkaar door en communiceren met elkaar. Dit is de reden dat fascia zo’n belangrijke rol speelt tijdens een cranio sacraal behandeling. Het bindweefsel (fascia) heeft letterlijk contact met elk ander systeem in  het lichaam. Soepel bindweefsel (fascia) is van groot belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezond bindweefsel voelt het paard zich goed en presteert beter!

De diverse structuren bindweefsel zijn de ligamenten die botten met elkaar verbinden, de pezen die spieren en botten met elkaar verbinden, het kraakbeen, de botten en het bloed, de bindweefselvliezen om de hersenen en het ruggenmerg, en de bindweefselvliezen rond organen en spieren. Blokkades in de fascia kunnen voor veel problemen zorgen Het paard zal door verstrakt fascia ook beperkt worden in zijn beweging. Een beperking in het fascia kan ontstaan door fysieke oorzaken, maar ook zeker door emotionele trauma’s. Denk bijvoorbeeld aan (emotioneel)trauma, verkeerde belasting, dehydratie en operaties of door chemische oorzaken zoals voedingsstoornissen en hormonale disbalans.
Onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascia vormt dan als het ware een harnas om de spieren en de organen, waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan zelfs zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat het weefsel niet meer kan ontspannen. Door beperkingen in de fascia kunnen veel stijfheid, pijn en gezondheids-klachten ontstaan. 

Myofascial Release « Body Kneads

Het bindweefsel (fascia) zorgt voor:

 •   Steun; krachtoverdracht naar omliggende structuren en geleiding via       ligamenten en peesvliezen;
 •   Stabiliteit
 •   Verzorging; langs deze weg worden de bloedvaten en zenuwen naar de   organen geleid;
 •   Bescherming
 •   Verdediging; tegen giftige en lichaam vreemde stoffen
 •   Scheiding; het verdeelt ons lichaam in “compartimenten”;
 •   Vloeistoftransport; zo kan er binnen het lichaam door verschillende type weefsels worden gecommuniceerd.
Blog fascia

Verstoringen in het Cranio sacraal systeem kunnen komen door o.a. :

 • Trauma’s (zowel fysiek als mentaal)
 • Lichamelijke stress
 • Psychische stress
 • Slecht functionerende organen
 • Hormonale onbalans
 • Littekens
 • Verkeerde voeding
 • Niet goed passend hoofdstel en zadel
 • Verkeerde training
 •  Stralingen (hoogspanningsmasten, elektrosmog)
 • Na tandarts behandeling (mond lang open, kaakgewricht)

“Door een Cranio Sacraal Therapie behandeling, wordt het oorspronkelijke natuurlijk evenwicht hersteld  en versterkt door diepe ontspanning (parasympatische zenuwstelsel). Het immuunsysteem krijgt een boost, waardoor het zelfgenezende vermogen weer actief wordt.”

Cranio Sacraal Therapie kan ook uitstekend preventief worden ingezet. Om gezond te zijn en te blijven moet er balans zijn in het lichaam en de energie moet kunnen stromen.

Wanneer cranio sacraal therapie

Headshaking bij paarden

Hoofdpijn bij paarden

Cranio Sacraal voor paarden