Cranio Sacraal info

Wat is Cranio sacraal therapie

Cranio Sacraal Therapie (CST) is een behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie, ontdekt  door de Amerikaanse osteopaat W.G Sutherland. Cranio betekent schedel en Sacraal betekent heiligbeen. Doordat er opvallende resultaten werden behaald heeft het zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie.

Cranio sacrale systeem
Cranio sacrale systeem

Cranio komt van Cranium (hoofd – schedel) en Sacraal komt van Sacrum oftewel heiligbeen. Het gaat dus om het hele systeem tussen hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen.

Het Cranio Sacrale ritme wordt geregeld door een pompsysteem in de hersenen. Door dit ritme zetten de botten van de schedel uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd (ruimte), waarna het sacrum (heiligbeen) naar onder en vervolgens naar binnen roteert. We kunnen dit ritme zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Vanuit de hersenen worden allerlei signalen afgegeven, die door het centrale zenuwenstelsels naar de juiste plekken worden geleidt.

Het cranio sacrale hersenvocht zorgt o.a. voor voeding en de schoonmaak van het centrale zenuwstelsel.

Hoe werkt het Cranio sacrale systeem

Door het Cranio Sacrale systeem  loopt het hersenvocht. Het  hersenvocht gaat met een golfbeweging heen en weer in een gelijkmatige ritme (denk aan eb en vloed). Omdat alles in ons lichaam verbonden is door een netwerk van bindweefsel (fascia), wordt deze beweging als een golf voortgezet, die over het hele lichaam voelbaar is.

Het is daarom van groot belang dat het Cranio Sacrale ritme de ruimte heeft om goed te kunnen doorstromen, zodat de signalen vanuit de hersenen goed worden doorgegeven naar de juiste plaatsen in het lichaam. Als dit ritme verstoord wordt door blokkades, dan kunnen klachten ontstaan. Worden deze blokkades niet tijdig opgelost, dan worden deze klachten erger en het lichaam wordt ziek. Door speciale manuele  technieken wordt het parasympatische zenuwstelsel aangesproken. Het parasympatische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen.

Verstoringen in het Cranio sacrale systeem kunnen komen door o.a. :

 • Trauma’s (zowel fysiek als mentaal)
 • Lichamelijke stress
 • Psychische stress
 • Slecht functionerende organen
 • Hormonale onbalans
 • Littekens
 • Verkeerde voeding
 • Niet goed passend hoofdstel en zadel
 • Verkeerde training
 •  Stralingen (hoogspanningsmasten, elektrosmog)
 • Na tandarts behandeling (mond lang open, kaakgewricht)

Door Cranio Sacraal Therapie wordt het oorspronkelijke natuurlijk evenwicht hersteld  en versterkt door diepe ontspanning (parasympatische zenuwstelsel). Het immuunsysteem krijgt een boost, waardoor het zelfgenezende vermogen weer actief wordt.

Cranio Sacraal Therapie kan ook uitstekend preventief worden ingezet. Om gezond te zijn en te blijven moet er balans zijn in het lichaam en de energie moet kunnen stromen.

Wanneer cranio sacraal therapie

Headshaking bij paarden

Hoofdpijn bij paarden

Cranio Sacraal voor paarden