Maagzweren

Een hoog percentage van de paarden heeft maagzweren. Maagzweren zijn ontstekingen aan de maagwand, dat is veroorzaakt doordat de slijmvlieslaag van de maag is aangetast. Maar hoe komt het dat een paard maagzweren krijgt? Ik zal proberen in deze blog het in het kort uitleggen.

Doel van speeksel

Een volwassen paard kan 35 tot 40 liter speeksel per dag aanmaken. Bij het kauwen van voedsel wordt speeksel aangemaakt. Het voedsel vermengt zich samen met het speeksel, zodat het voedsel makkelijk door de slokdarm kan glijden. Maar speeksel speelt ook een belangrijke rol om de pH waarde in de maag te balanceren. Speeksel heeft pH van 8.6 – 9.1. De zuur verlagende werking van speeksel stimuleert fermentatie door bacteriën in de maag en bescherming van het bovenste gedeelte van de maag tegen maagzuur. Het bovenste gedeelte van de maag is bekleed met een ander soort slijmvlieslaag en is meer vatbaar voor maagzweren, dan het onderste deel van de maag.

maag paard
Op de foto zie je de maag van het paard. Het kliergedeelte (onder) is beter bestand tegen maagzuur, als het bovenste gedeelte. Daarvoor is het ook goed om voor het rijden een beetje ruwvoer te geven, zodat de maag een laagje heeft. Hierdoor kan het maagzuur minder naar boven spatten, waar het maagslijmvlies minder bestand is tegen zuur.

Uitleg belang van voldoende speeksel produceren

Wanneer paarden geen toegang hebben tot onbeperkt voer, zoals onbeperkt hooi of tijdens het grazen, veranderd de pH-balans van de maag en beginnen de maagsappen als ware de maagwand aan te vallen. Zuur geproduceerd in de maag wordt over het algemeen gebufferd door speeksel dat een hoog concentratie natriumbicarbonaat en slijm bevat. Als de toegang tot voer wordt verminderd, wordt de speekselproductie ook sterk verminderd. Komt daar te weinig van binnen, dan wordt het zure sap zo sterk, dat het de slijmlaag van de wand kan aantasten, waardoor er ontstekingen ontstaan (maagzweren). Veel krachtvoer is ook niet goed, het veroorzaakt een andere vertering en maakt daardoor de maag weer zuurder. Bijwerkingen van medicijnen kunnen ook maagzweren veroorzaken. Maar ook (chronische) stress wat kan veroorzaakt worden door diversen redenen, verstoren de processen in de maag. Hierdoor veranderd de productie van de maagsappen, wat vervolgens veroorzaakt, dat het maagslijmvlies minder goed beschermd is tegen maagzuur.

Hoe herken je maagzweren

Maagzweren kunnen alleen vastgesteld worden door een maagscopie. Als je paard chagrijnig is, of narrig tegen je been, met aansingelen kribbig wordt, koliek of luchtzuigen, kan het zijn dat jouw paard last heeft van maagzweren. Als een paard positief reageert op het testen van bepaalde punten op het lichaam, dan is zeer waarschijnlijk dat je paard maagzweren heeft. Dan is het zeker aan te raden om een maagscopie te doen, om zekerheid te krijgen. Zo kan je met het juiste management voorkomen dat de klachten erger worden en werken aan het herstel. Bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd op wat voor punten je kan testen.

Enkele tips om maagzweren te voorkomen

Vermijd lange periodes zonder ruwvoer en voer regelmatig kleine porties.
Plaats voerbakken op de grond om de normale weidepositie van het paard te simuleren, omdat dit helpt bij het kauwen en de productie van meer speeksel stimuleert, wat op zijn beurt de doorvoer van voedsel naar de maag helpt.
Train niet op de lege maag, omdat het zuur tegen de bovenste kwetsbare maagslijmvlies kan opspatten. Voer voor het trainen/longeren een klein beetje ruwvoer. Vermijd fysieke en emotionele stress. Enkele situaties wat veel stress kan opleveren zijn o.a. verhuizing, of verhuizing maatje, overlijden maatje, eigenaar zijn/haar stress, teveel vragen tijdens trainen, meerder dagen concour enz. Heeft je paard veel stress moeten doorstaan, overweeg dan zeker om je paard te laten behandelen. Zo kan worden voorkomen dat de stress niet overgaat in chronische stress en vervolgens de nodige klachten kunnen ontstaan. Geef je paard voldoende beweging, weidegang en contact met soortgenoten.

Kunnen maagzweren genezen

Met een goed management zoals voerschema, rust, stressfactoren weg nemen, en maagzuurremmers kan een paard herstellen. Je kan ook met bepaalde supplementen je paard ondersteunen. Bietenpulp heeft een zeer gunstig effect op het gehele maagdarmkanaal. De oplosbare vezels uit bietenpulp voeden de belangrijke bacteriën die leven in de dikke en blinde darm. Verder bevat bietenpulp pectine, wat helpt om de maag tegen maagzuur te beschermen. Pavo heeft in hun assortiment ook bietenpulp.

Wat kan Cranio sacraal therapie betekenen

Door behulp van Cranio sacraal therapie zullen zowel emotionele als fysieke blokkades worden opgeheven, zodat het lichaam de spanningen kan loslaten. Doordat het paard de spanningen loslaat, kunnen de opgeslagen afvalstoffen het lichaam verlaten. Daardoor kan alles in het lichaam weer goed kunnen doorstromen, zo ook de bloedtoevoer naar de maag, waardoor de maagwand weer meer gevoed wordt en meer bestendig is tegen het maagzuur. Ook de darmflora zal verbeteren, aangezien de darmflora vaak verstoord raakt bij maagzweren.

ontlading stress
Ontlading spanningen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar ook andere klachten verdwijnen of worden voorkomen doordat de spanningen (afvalstoffen) op tijd zijn afgevoerd.  In mijn volgende blog zal dan ook gaan over stress en wat stress voor invloed heeft op het lichaam (ook op ons lichaam!). En hoe het nu komt dat het paard door stress ziek wordt. Want bij veel klachten en ziekten, is stress vaak de veroorzaker van de problemen.

Blog immuunsysteem

 

Afspraak maken