Ydille (merrie)
Het springpaard van mijn dierenarts stond op een trainingsstal. Het ging helemaal niet goed met het paard, daarom had ze besloten haar paard op te halen. Het paard was mager geworden en zat heel arm in de bespiering. Het paard deed raar met haar mond (tong optrekken) en gooide haar hoofd omhoog tijdens het rijden. Rechts wilde ze geen contact aannemen en links was ze heel sterk. Haar hals wilde ze niet ontspannen. Er zaten een aantal blokkades in haar rug en lumbaal zat veel spanning. De eigenaresse (dierenarts) heeft haar paard uitgebreid onderzocht, maar kon niets vinden, Het paard is door de tandarts nagekeken, maar die kon niet afwijkends vinden. Er zijn ook röntgenfoto’s gemaakt, maar daar waren ook geen bijzonderheden op te zien. Een spring carrière zat er op deze manier niet meer in. Na overleg ben ik haar paard gaan behandelen.
Na de eerste behandeling, kreeg ik een bericht dat het paard tijdens het rijden weer contact aannam op rechts en liep hierdoor weer meer tussen twee teugels. De hals was ontspannen en liet ze mooi zakken. Voorheen bouwde ze veel spanning op tijdens het rijden. Wel was ze nog wat sterk in de galop.
Tijdens de tweede behandeling vroeg ik hoe het was gegaan. De dierenarts was zeer tevreden met het resultaat. Het probleem met de tong was helemaal weg! De mond kon ook weer helemaal open tijdens het gapen. Je zag duidelijk dat het paard “losser” in zijn vel zat. De blik in de ogen van het paard was veel meer ontspannen. De tweede behandeling heb ik extra aandacht besteed aan de schouder en achterhand. Na de behandeling merkte de eigenaresse op, dat haar paard beter uit de schouder liep en meer paslengte had.
Een week na de tweede behandeling vroeg ik via een app hoe het was gegaan. De galop ging veel beter, ze had meer balans beiderzijds. Ook was het haar opgevallen dat ze van achteren losser was. Tijdens het voeren bokte ze naar andere paarden en dat had ze nog nooit gezien van haar paard. Met haar mond ging het ook nog steeds goed.
Bij aankomst voor de derde behandeling, was ik zeer verbaasd. Het leek wel of ik een ander paard zag. De bespiering was veel mooier, ze was voller en ook haar hals was meer ontwikkeld. Ik heb tijdens de derde behandeling het hele lichaam nog eens goed behandeld. De dierenarts was zeer tevreden over de behandelingen en ook over hoe haar lichaam zich ontwikkeld had de afgelopen weken.
Een week na de derde behandeling stuurde ik een what’s app om te vragen hoe het ging. De eigenaresse had haar paard los laten springen! Dit ging heel goed en het paard had veel meer achterbeen gebruik. Ze was duidelijk enthousiast, dat ook de derde behandeling nog zoveel had gebracht.
Vervolgens kreeg ik het volgende berichtje:
Ydille is naar een trainingsstal gebracht waar ze getraind gaat worden door een amazone die op Olympisch niveau heeft gesprongen. Iets wat de dierenarts eigenlijk niet meer had verwacht. Ze doet het zo goed, dat het nog wel eens het toppaard van de amazone kan worden! Ik ben ontzettend blij dat ik hier aan heb kunnen meewerken. Ik vind het fijn, dat mijn dierenarts open staat voor alternatieve therapieën. Ik wil haar bij deze dan ook nogmaals bedanken voor het vertrouwen in mij. Ik wens haar samen met Ydille veel geluk in de toekomst!
Faith (merrie)
Faith wordt dressuur/receatief gereden. Bij haar vorige eigenaresse is ze met de Parelli methode getraind. Hierdoor lijkt het of Faith zichzelf heeft verloren. Ongevraagd laat ze haar kunstjes zien. Gelukkig heeft ze al veel dingen afgeleerd. Faith kan best wel gespannen zijn tijdens een buitenrit en haar vorige eigenaresse had de eigenaar verteld, beter niet met andere paarden op buitenrit te gaan. De merrie kan soms ook dominant zijn (of is het onzekerheid?). De mest is wat aan de dunne kant. Met rijden houdt ze links vast, dit was al verbeterd. Voorheen hing ze echt in haar hand. Wijken voor het rechterbeen, vind ze moeilijk dan komt ze in weerstand. De bedoeling van de behandeling was meer ontspanning en dat ze zich beter zou gaan voelen.
Tijdens de observatie voor de eerste behandeling zag ik weinig hoofd/hals beweging. Rechtsom was de heup strak, dit kwam overeen met het rijtechnische verhaal van de eigenaresse. Ze doet haar ding tijdens de observatie in beweging, maar toonde eigenlijk een beetje futloos (in zichzelf gekeerd). Faith liet tijdens de behandeling veel releases zien. Ik kon haar goed behandelen, ondanks dat ze volgens haar eigenaresse eenkennig is.
Na de eerste behandeling de eigenaresse een what’s app gestuurd om te vragen hoe het met Faith ging. De mest was iets beter geworden, maar nog niet wat het moet zijn. De eerste dagen was ze wat afstandelijker, maar daarna weer normaal. Ze had nog niet gereden, dus daar kon ze niet veel over vertellen. Wel vond ze haar meer ontspannen. Het viel haar op dat de ogen en neus meer op een lijn staan. Faith had inderdaad spanning op het hoofd. Als de ogen en neusgaten niet op één lijn staan, zit er spanning op de schedel. Hierdoor kan het zijn dat het paard hoofdpijn ervaart.
Bij aankomst van de tweede behandeling vond ik Faith nog niet helemaal ontspannen uit haar ogen kijken, wel was er meer hoofd/hals beweging. Ook was ze er veel meer bij met haar aandacht tijdens het bewegen. Ze liet zich wel weer goed behandelen.
Na de tweede behandeling kreeg ik als reactie van de eigenaresse, dat Faith veel was veranderd, ook in haar lichaam. Veel meer ontspanning en de mest was ook goed verbeterd. Zeer waarschijnlijk kwam de dunne mest door de stress. Haar dierenarts was het ook opgevallen dat haar uiterlijk was veranderd. Ik kreeg van haar de volgende foto. Ondanks dat de vorige eigenaresse haar had aanbevolen om niet samen met andere paarden een buitenrit te maken. Dit leverden voorheen altijd problemen op.
Tijdens de derde behandeling liet Faith zich weer goed behandelen. Haar lichaam nu veel minder gespannen en er was geen spanning meer op de schedel. De eigenaresse vindt haar veel veranderd. Ook de band tussen hun is sterker geworden. De volgende foto’s zijn van voor de eerste behandeling en na de derde behandeling.
Joop (ruin)
Joop had last van dikke achterbenen en een dikke koker. Hij maakt zich sterk onder het rijden en houdt links vast en vindt de linker galop moeilijk. Zijn buik is wat opgeblazen. Joop is een vriendelijk paard, maar wel een binnenvetter. Hij kan soms eenkennig zijn en bouwt snel spanning op, vooral op de spuitplaats. Joop mist zijn linkeroog. De eerste behandeling ging heel goed, In het begin was hij wel een beetje onwennig, maar als snel genoot hij van de behandeling en ging volledig ontspannen.
In week 1 en week 2 na de behandeling heb ik de eigenaresse geappt en gevraagd hoe het ging. Ik kreeg de volgende feedback van haar:
De volgende dag had Joop een hele natte stal, meer geplast dan anders. Zijn koker leek minder dik als normaal. Ook was haar opgevallen dat er minder lucht in zijn buik zat. Joop had tijdens de eerste keer longeren flinke pit en gaf een paar flinke bokken, wat zij normaal niet gewend is van hem. Tijdens het longeren was hij de hele tijd aan het kauwen geweest. Hij wilde ook tijdens het longeren alleen maar linksom, terwijl dat meestal andersom is. Meestal vind hij linksom galopperen moeilijk, maar die dag zat hij gelijk goed zonder gek gespring en” gestuiter”. De tweede keer met longeren was hij ontspannen en wilde beide kanten op. Het viel de eigenaresse op dat nu ook de benen dunner waren, Ook nu was hij tijdens het longeren aan het kauwen (wat hij anders nooit doet). Tijdens de eerste keer rijden voelde Joop een beetje “wiebelig”, net of hij opnieuw zijn balans moest leren vinden. Tijdens longeren springt hij goed aan in de linker galop. De koker was wel weer wat dikker geworden, maar de benen duidelijk minder vocht. Ze vond het totaal beeld heel goed verbeterd.
De tweede behandeling viel mij tijdens de palpatie op, dat de rechter halsspier ontspannen was. Zijn benen waren inderdaad een stuk dunner. Achterwaarts ging wel beter, minder wijdbeens.
Na de tweede behandeling weer via de app aan de eigenaresse gevraagd hoe het ging. Joop was tijdens het longeren heel erg ontspannen. Zijn benen waren weer mooi dun en ook zijn koker was weer dunner geworden. De eerste keer dat ze ging rijden na de behandeling was Joop in het begin wat gespannen. De instructrice had gezegd dat hij zijn balans achter moest zoeken. Aan het einde van de les zag het er goed uit. Ook op de poetsplaats ervaarde haar paard minder spanning.
De reactie van de eigenaresse na de derde behandeling:
Joop was na de derde behandeling zo ontspannen geweest dat hij niet reageerde als iemand hem riep. Dit is niet normaal voor Joop, aangezien hij altijd bij de tralies staat als er iemand binnenkomt. Haar stalgenoot maakte zich zo ongerust en had een filmpje gemaakt om de eigenaresse op de hoogte te stellen. Deze diepe ontspanning is een goed teken, want dan wordt het zelfgenezende vermogen aangesproken. Joop liep tijdens het rijden lekker over zijn rug en was heel ontspannen (ondanks de storm). Ook deed hij zijn achterhand goed onder de massa zetten en maakte zijn passen meer af. Zijn benen en koker blijven mooi dun. De eigenaresse is zeer tevreden over de Cranio Sacraal behandelingen.
Lorain (merrie)
Lorain is een 26 jarige dravers merrie. Ze is stijf en heeft vocht bij haar pees en bij het spronggewricht. Ze kan zich ook sterk maken tijdens het rijden.
Na de eerste behandeling is Lorain veel losser in haar lijf en was minder stijf.
Na de tweede behandeling kreeg ik van de eigenaresse deze foto’s via de what’s app.
Winston (ruin)
Winston had veel spanningen in het lichaam en de schedel. Dit kan je o.a. zien aan de ogen die niet symmetrisch staan en de neusgaten. Het is goed mogelijk dat Winston hoofdpijn ervaarde. Op de na foto zie je dat de ogen meer symmetrisch staan en ook de neusgaten staan meer op één lijn.
Een week na de behandeling kreeg ik een app terug van de eigenaar. Winston was veel meer ontspannen geweest tijdens het rijden en hij was ook vrolijker en opgewekter op stal.
Legi (merrie)
Iwan (ruin)
Voor en na de APS therapie behandelingen:
Bailey (ruin)
Voor en na de 1ste behandeling.
Merrie
Zolga (merrie)
Faith (merrie)
Dorus (ruin)
Deze ruin had last van veel spanning in zijn lijf. In het eerste gedeelte van het filmpje zie je de stap voor de behandeling en in het tweede gedeelte van het filmpje, zie je de stap direct na de behandeling. Zet het geluid harder, dan kan je het verschil van stappen horen. Er is niet alleen verschil in de plaatsing van de hoef, maar je ziet na de behandeling ook verschil in de beweging van zijn hals, bekkengebied en het dragen van zijn staart.
Wanneer een paard spanningen in het lichaam heeft en dit stapelt zich op, krijgt het steeds minder bewegingsvrijheid. Het paard zit dan letterlijk “te strak in zijn/haar vel”. Vervolgens zal het paard zich steeds meer gaan compenseren, hierdoor ontstaan blessures.
Elmar (ruin)
Merrie
Headshaking (hoofdschudden) voor en na twee behandelingen.
Escape (ruin)
Pony (ruin)
Een mooi berichtje via app mogen ontvangen na twee behandelingen. De pony deed met zijn hoofd schudden (headshaking) door druk op zijn schedel, waardoor de pony hoofdpijn ervaarde.
Laiko (ruin)
Laiko heeft in het verleden een trauma opgelopen. Hij is o.a. te vroeg afgespeend en heeft ook maagzweren gehad. Tijdens het rijden en aan de hand was hij erg angstig en schrikachtig, zo erg dat hij vaak ging trillen. Dit gebeurde zowel op eigen terrein als op vreemd terrein. De eigenaresse wilde graag zonder al te veel spanningen wedstrijden rijden. Na drie behandelingen kreeg ik een WhatsApp van de eigenaresse, dat ze samen op wedstrijd zijn geweest!
Paard met pollenallergie (ruin)
Een mooie reactie van de eigenaresse van het paard. Zij had mijn hulp ingeroepen, omdat haar paard last had van pollenallergie. Hij proestte, rende door de wei en schudde met zijn hoofd. Het paard voelde zich soms zo slecht dat hij voor het hek stond omdat hij liever naar stal ging. Het paard had ook een fysiek trauma en emotioneel trauma meegemaakt.
Finn (ruin)
De eigenaren van dit paard hadden hun andere paarden al eerder laten behandelen door mij. Deze paarden hadden veel baat bij de Cranio sacraal behandelingen. Toen ze een nieuw paard hadden gekocht, hebben zij mijn hulp weer ingeroepen. Het paard had o.a. last van hoofdpijn en rugpijn. Aan het gedrag te zien heeft het paard zeer waarschijnlijk ook een emotioneel trauma meegemaakt.