Cranio Sacraal

WAT IS CRANIO SACRAAL THERAPIE

Cranio Sacraal Therapie (CST) is een behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie, ontdekt  door de Amerikaanse osteopaat W.G Sutherland. Cranio betekent schedel en Sacraal betekent heiligbeen. Doordat er opvallende resultaten werden behaald heeft het zich ontwikkeld tot een zelfstandige therapie.

Cranio komt van Cranium (hoofd – schedel) en Sacraal komt van Sacrum oftewel heiligbeen. Het gaat dus om het hele systeem tussen hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen. 

Het Cranio Sacrale ritme wordt geregeld door een pompsysteem in de hersenen. Door dit ritme zetten de botten van de schedel uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd (ruimte), waarna het sacrum (heiligbeen) naar onder en vervolgens naar binnen roteert. We kunnen dit ritme zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel geleidt alles wat er in het lichaam gebeurt. 

Het cranio sacrale hersenvocht zorgt voor voeding en de schoonmaak van het centrale zenuwstelsel. We kunnen dit ritme zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het is dan ook van groot belang, dat het hersenvocht goed kan doorstromen. 

HOE WERKT CRANIO SACRAAL THERAPIE

Door het Cranio Sacrale systeem  loopt het hersenvocht. Het  hersenvocht gaat met een golfbeweging heen en weer in een gelijkmatige ritme (denk aan eb en vloed). Als dit ritme verstoord wordt ontstaan er blokkades, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Door dit ritme weer te stimuleren met speciale hand technieken kunnen blokkades opgeheven worden, waardoor klachten kunnen worden opgelost. 

Vanuit de hersens worden allerlei signalen afgegeven, die door het centrale zenuwenstelsels naar de juiste plek worden geleidt. Dit gebeurt door neuronen (zenuwencellen). Deze begeleiden de signalen razend snel naar de juiste orgaan of spier. Als er blokkades zijn, dan kunnen deze signalen niet goed worden doorgegeven, waardoor er klachten ontstaan. Door Cranio Sacraal therapie kunnen we blokkades opheffen, waardoor signalen vanuit de hersenen weer goed kunnen doorstromen naar de juiste plaatsen in het lichaam.

Verstoringen in het Cranio Sacrale systeem kunnen o.a. komen door:geboortetrauma, verwondingen, verkeerde voeding, medicijnen of andere chemicaliën, langdurige fysieke of psychische overbelasting (stress), slecht functionerende organen, littekens enz.

Door Cranio Sacraal Therapie wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld  en versterkt door diepe ontspanning. Het immuunsysteem krijgt een boost, waardoor het zelfgenezende vermogen weer actief wordt. Zo is het lichaam weer in staat om blokkades op te heffen en afvalstoffen af te voeren. Maar ook preventief kan Cranio Sacraal Therapie uitstekend worden ingezet. Om gezond te zijn en te blijven moet er balans zijn in het lichaam en de energie moet kunnen stromen.

Wanneer kan Cranio Sacraal therapie worden ingezet:

-Verminderde weerstand

-Conditieverlies (snel moe)

-Zomereczeem

-Last van hengstigheid

-Mok (chronisch)

-Vachtproblemen

-Headshaking

-Luchtwegproblemen (hoesten, benauwdheid, hooikoorts)

-Huidklachten (schimmel, eczeem enz)

-Hoefproblemen (rotstraal, brokkelhoeven)

-PPID

-Insulineresistentie

-Niet lekker in zijn/haar vel zitten

-Gevoelig bij aanraken

-enz.

Problemen tijdens rijden, ondanks juiste training:

-Paarden die vasthouden in hun lijf

-Minder ruim bewegen

-Moeilijk aanspringen galop

-Zadel scheef (als het niet aan het zadel of ruiter ligt)

-Kantelen hoofd (stelling, buiging)

-Niet kunnen ontspannen in het lichaam tijdens rijden

-Moeilijk door galopperen

-Snel schrikken

-Houd link of rechts de teugel vast

-Rug vasthouden (strak)

-Singeldwang

-Bokken (zonder aanleiding)

-Steigeren (zonder aanleiding)

-enz.

Effecten Cranio Sacraal therapie:

-Immuumsysteem wordt versterkt

-Minder stress en angst

-Verbetering doorbloeding

-Verbetering van gangen

-Losser in het lijf (meer schwung)

-Voeding wordt beter opgenomen in maag en darmen

-Verminderd spierspanning

-Gewicht wordt beter verdeeld over vier benen (balans)

-Ontspanning in de kaken en beter kauwen

-Meer rust

-Minder kans op blessures

-Psychisch meer in balans

 Contra indicaties:

-Koliek

-Koorts

-Verse botbreuken