Headshaking

Headshaking (hoofdschudden)

Het woord zegt het al, het paard schudt met zijn hoofd heen en weer. Headshaking (hoofdschudden) kent vele oorzaken zoals o.a. pollenallergie (hooikoorts), kaak en tandproblemen, aangezichtspijn, slecht passend zadel, bit, hoofdstel, strakke neusriem, stress, pijnlijk rug, rijtechnische problemen, pijn in het gezicht, hoofdpijn, geluid, zonlicht (UV), hoofd trauma (o.a. stoten of hangen) enz. Soms is er een oorzaak te vinden, zoals o.a. bijholte ontsteking of kieswortelontsteking.

Vaak wordt de nervus Trigeminus in verband gebracht met headshaking (hoofdschudden). De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genoemd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd, aan de hersenen. De nervus Trigeminus heeft ook vertakkingen naar het gebit. Het is daarom erg belangrijk om eerst het gebit na te laten kijken op ontstekingen, overgevoelige tanden ect. Maar niet alleen de nervus Trigeminus zorgt voor headshaking, daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wat is bij jouw paard de trigger van headshaking. Er kunnen ook meerdere triggers tegelijk zijn. 

Trigger Pollen en headshaking (hoofdschudden)

Soms is de klacht seizoensgebonden, zoals bij pollenallergie. Pollenallergie is een lichamelijke reactie op het stuifmeel van één of meerdere bomen, struiken, planten, grassen of bloemen. Normaal gesproken leveren deze stoffen geen probleem op, maar bij sommige paarden worden deze stoffen door het lichaam als ongewenste indringers en lichaamsvreemd beschouwd.

De reactie kan vaak heel heftig zijn, waardoor de slijmvliezen geïrriteerd raken en opzwellen. Hierdoor komt er ook teveel spanning op de bindweefsel rondom de Ethmoid (zeefbeen). De Ethmoid is een botje aan het einde van de neusingang, dat de functie als filter (zeef) heeft. Het paard gaat met het hoofd heen en weer (headshaking) en heeft een brandend gevoel in zijn/haar neus, doet met zijn/haar neus schuren, proesten, snurken of snuiven. Soms slaan ze ook met de voorbenen naar de neus. 

Trigger licht en headshaking (hoofdschudden)

Reageer jouw paard gevoelig op licht / UV, wind, regen, beweging. Dan is de oorzaak zeer waarschijnlijk één van de craniale zenuwen die te maken hebben met het oog. Dit zijn de nervus Opticus (zicht), nervus Oculomotorius (buitenste oog spieren), nervus Trochlearis (draaien oog) en de nervus Abducens (zijdelings bewegen oog). Je paard kan daardoor ook spooky zijn, of vluchten zonder directe aanleiding, moeilijk met opstappen? Dat kan allemaal met de oogzenuwen te maken hebben.

Trigger geluid en headshaking (hoofdschudden)

Als je paard gevoelig is op geluid, dan levert dit veel spanning op in het hele lichaam van het paard. Vaak gaan paarden die gevoelig zijn voor geluiden, achter de loodlijn lopen. Als het paard geluidsgevoelig is, dan zijn de zenuwen die betrekking hebben tot de oren, vaak de aanleiding. Dat zijn de nervus Cochlearis (horen), en de nervus Vestibulocochlearis (gehoor en evenwicht). Deze zenuw wordt bij mensen vaak in verbinding gebracht met tinnitus. Mocht je zelf last hebben van een piep in je oren (oorsuizen), dan raad ik je zeker aan om zelf ook eens te denken aan een Cranio sacraal behandeling.  

Aangezichtspijn en headshaking (hoofdschudden)

Dit is de vorm van headshaking die te maken heeft met de nervus Trigeminus. Je paard is dan ook vaak lastig met halster of hoofdstel omdoen, of vindt het helemaal niet fijn om op zijn hoofd aangeraakt te worden.  Doordat je paard hoofdpijn ervaart, is het paard heel gespannen in het lichaam, er staat vaak ook veel spanning op het kaakgewricht. Maar het paard is ook gespannen in gedrag. Dit kan zelfs gedragsproblemen veroorzaken, door de pijn. De nervus Trigeminus zorgt voor het gevoel in het gezicht en is verantwoordelijk voor gezichtsuitdrukkingen, maar ook sinussen en het gebit. 

Behandeling headshaking (hoofdschudden)

Vaak wordt eerst medicijnen ingezet. Er zijn behandelingen voor headshaking, maar deze behandelingen zijn heel ingrijpend voor het paard, zoals het doorsnijden van de zenuwen. De behandelingen zijn er op gericht, om de prikkelinput te verminderen.

Een minder ingrijpende behandeling is de Equipens techniek, dat is Percutane electrische zenuwstimulatie. Met de Equipens wordt er gebruik gemaakt van neuromodilatie. Met deze techniek worden er geleidende stompe naalden onder echobegeleiding langs de trigeminuszenuw worden gelegd. Daarna wordt de zenuw gedurende 25 minuten met wisselende frequenties gestimuleerd via deze stompe naalden en dit wordt herhaald aan de andere zijde. Het paard staat tijdens deze behandeling en er wordt geen gebruik gemaakt van narcose. Deze stimulatie zorgt ervoor dat de prikkelbaarheid van de zenuw wordt “gereset”, waardoor het signaal niet meer in de hersenen aankomt.

Bij een gerenommeerd kliniek in Nederland heeft 40% van de behandelde paarden (percentage op totaal 50 paarden ), zijn de klachten sterk verminderd of zelfs verdwenen. Helaas weet je dus niet van te voren of de behandeling ook bij jouw paard zal aanslaan.  Cranio sacraal therapie behaald dikwijls hele goede resultaten bij paarden met het headshaking syndroom. De klachten verminderen of ze verdwijnen helemaal. Mocht Cranio sacraal therapie niet werken, dan is het fijn om te weten dat er gelukkig nog andere mogelijkheden zijn.

Na mijn uitleg over de verschillende aanleidingen van headshaking, wordt het wat duidelijker, waarom het doorsnijden van de Trigeminus of Equipens niet voor alle type headshaking geschikt is. En er moet ook niet vergeten worden dat deze zenuw een functie heeft. Er zitten ook risico’s aan verbonden voor het paard bij het doorsnijden of branden van de nervus Trigeminus. 

 

 

 

 

 

 

Wat kan ik betekenen als Cranio sacraal therapeut

Headshaking ontstaat, doordat er teveel druk op de schedelbotten is (schedelcompressie). Waardoor zenuwen bekneld kunnen raken en de signalen verstoord worden doorgeven. Tijdens de behandeling zal ik de spanning van de omliggende weefsels afhalen d.m.v. Cranio sacraal technieken. Als de spanning er vanaf is, dan ontstaat er meer ruimte.  Door de extra ruimte wat door ontspanning is ontstaan, zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar de zenuw weer optimaal is. Signalen kunnen weer goed worden doorgegeven . Cranio sacraal therapie boekt hele goede resultaten bij het headshaking syndroom. Niets doen is eigenlijk geen optie voor jouw paard, want jouw paard ervaart pijn. Waarom dan niet eerst kiezen voor een vriendelijke therapie zonder bijwerkingen?

Bekijk hier een filmpje van voor- en na de behandeling

Afspraak maken

 

Blog kaakgewricht TMJ